t

Zelfvertrouwen bij mannen

Prestaties en Zelfvertrouwen
Alles wat een man wil bereiken komt uiteindelijk aan op hoeveel vertrouwen hij heeft in zichzelf en de acties die hij wil gaan ondernemen. In hoeverre kun je hierop vertrouwen dat je dit gaat doen. Hoe stevig staan de fundamenten waar jij je persoonlijkheid, mening en beslissingen op bouwt? Zelfvertrouwen, het woord zegt het al.
  • Hoeveel vertrouwen heb jij in jezelf. 
  • In hoeverre kun jij op jezelf rekenen dat jij dingen zult uitvoeren wanneer nodig? 
  • In hoeverre kun je terug vallen op jezelf en het vertrouwen blijven behouden.
Voldoening halen uit prestaties vergroten het zelfvertrouwen:
Kleine of grote prestaties vergroten het zelfvertrouwen. Wanneer je je acties daadwerkelijk op de proef stelt stel je ook je zelfvertrouwen op de proef.

Onvoldoende voldoening halen uit prestaties doet afbreuk aan het zelfvertrouwen:
Als jij een voornemen hebt om elke week de prestatie te leveren om te gaan sporten maar dit tot op zekere hoogte matig uitvoert, dan zul je je zelf naar deze matigheid beoordelen. Deze matigheid reflecteert zich in je zelfvertrouwen. Door de matigheid te ervaren zul je onvoldoende voldoening halen uit de prestaties en zul je niet tevreden zijn over jezelf en zal je zelfvertrouwen afnemen.

De rode draad zelfvertrouwen 
De rode draad op mentaal vlak in ieders leven is het bezit van zelfvertrouwen. Onzekerheid en angst zijn funest om tot een goed resultaat te komen. Zelfvertrouwen heeft zijn weerslag op vrijwel alle mentale aspecten en bepaalt in hoeverre zij je jezelf volledig durft in te zetten en ook hoe jij met je verlies omgaat. Het is een van de meest cruciale bouwstenen naar je eigen geluk en succes die geen plafond kent.

Afbreuk aan zelfvertrouwen:
Door slechte reflectie of een slecht zelfbeeld kun je afbreuk doen aan je zelfvertrouwen. Niet alles is per definitie fout, het is vaak een interpretatie of hoe jij het zelf wilt zien. Door een slechte reflectie kun e onzeker worden over je prestaties en over jezelf.

Kennis kan afbreuk doen aan je zelfvertrouwen :
Zelfvertrouwen schommelt gedurende je gehele leven. Laten wij baby's nemen zij zijn uitermate zelfverzekerd als het gaat om proberen de eerste stapjes te zetten of luid huilen als er omstanders bij zijn. Iets waar volwassenen op oudere leeftijd nog wel eens moeite mee kunnen hebben. Kennis is daarom geen voorwendsel om zelfvertrouwen op te bouwen sterker nog het kan je onzekerder maken over jezelf als je informatie verkeerd interpreteert en je eigen maakt.
Zelfvertrouwen opbouwen:
Zelfvertrouwen opbouwen is iets waar je bewust voor kiest hier stel je je dus ook bewust voor open om het onbekende toe te treden en de beproevingen te ondergaan om je zelfvertrouwen te vergroten. Een groot hoofdstuk is dat je je zelfbeeld en de perceptie die anderen van je hebben durft los te laten om tot de kern van jezelf te komen en het vertrouwen daar op te bouwen.


Wat is Zelfvertrouwen 
Zelfvertrouwen kun je zien als de graadmeter van je acties waar je niet aan kunt sjoemelen. Deze graadmeter heeft namelijk direct invloed op je gevoel en doet voornamelijk een beroep op herinneringen en ervaringen. Een gedegen zelfverzekerd persoon weet uit ervaring dat hij de actie goed zal volbrengen en niet omdat hij zich dit inbeeld. Zelfvertrouwen kun je dus aan werken door uit je comfort zone te stappen en nieuwe jezelf te beproeven en te toesten in nieuwe omgevingen en ervaringen.

Tot slot 
Een groot zelfvertrouwen vergroot je wereld en je bereik en heeft invloed op de keuzes waar je voor komt te staan in het leven. Vragen als "Moet ik nu direct reageren op deze vraag?" "Wat zullen zij ervan vinden als deze actie onderneem?" zullen sneller worden beantwoord en worden omgezet in krachtigere handelingen. Je zou kunnen stellen dat door zelfvertrouwen je de twijfels die je hebt over je zelf steeds meer gaat uitsluiten.